Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.02.06

MÉDA: BULVÁR VAGY ÉDES ÉLET?

"A bulvársajtó (tágabb értelemben: bulvármédia) gyűjtőfogalom, a populáris – és amellett felszínes –, egyszerűsített gondolati tartalmakat közvetítő, esetleg népszerűséghajhász médiatermék jelzője, amely sajátos eszközeivel az azt közvetítő közeg (pl. újságkönyvtv-, rádióműsor, előadás, elektronikus média) fogyasztását (példányszámszámát, nézettségét) hivatott növelni.  Alapja akkor és most is, az emberek pletykák iránti vonzódása." 

Forrás Wikipédia: https://hu.wikipedia.org/wiki/Bulv%C3%A1rsajt%C3%B3

 

Azaz: felszínesegyszerűsített gondolati tartalmakat közvetít.......vajon, miért van szüksége az Embereknek (már akiknek) FELSZÍNES és egyszerűsített gondolatokra? Miért költünk arra pénzt, hogy ezekkel megismerkedjünk, amikor vannak sajátjaink is? Mármint gondolataink.....Mindenkinek van választása. Az írónak és az olvasónak. Dönthetünk arról, mivel tápláljuk magunkat és a környezetünket. 

 

meda-damai-magazin.jpg

 

Sokat foglalkozom ezzel a témával; 14 éves korom óta írok, televíziózom. Próbálok értéket közvetíteni. A bulvár nagyon idegen tőlem. De úgy érzem, ez is csak azért létezik, mert van rá vevő. Ha nem lenne, megszűnne. Csak az él, amibe energiát teszünk. Tehát, ha nem lennének olyanok, akik megveszik, elolvassák, reagálnak ezekre a hírekre, gondolatokra, "magazinokra", akkor.......a folytatást tudjuk. 

 

Federico Fellini: La dolce vita (Az édes élet) c. filmje nagyon jól példázza az álságos világot. Ami nem épít. Ami nem örök értéket közvetít......Tükör. 1960-as film. Aktuális. Magyarországon - talán - a '90-es évektől kezdett "éledezni" a bulvár......a '80-as években - még - teljesen más értékrend uralkodott a médiában. Szomorúan tapasztaltam, hogy minden elromlott. S ma? Jobb nem firtatni. Teljes a káosz. Ma már bárki bármit leírhat. Szemük sem rebben. De......ha nem lenne befogadó réteg, ezek az írások "elszállnának". Tehát azt kellene támogatni, hogy ne mérgező elemekkel (hírekkel, cikkekkel, filmekkel), hanem egész(séges) gondolatokkal vegyük körbe magunkat, mindenkit.

 

A filmben is egyértelműen kitűnik, hogy ezek az Emberek (sem a közszereplők, sem a bulvársajtósok) nem boldogok. Keresik az Élet értelmét......rossz helyen. Dekadens, romlott, érzékkielégítő, mulandó, nem tápláló (nem hosszútávú) eszméket hajtanak, amelyek sehová sem vezetnek. Isten azért adott nekünk szabad akaratot, hogy válaszunk: melyik irányba indulunk el, mit képviselünk, mit adunk magunkból a Világnak. Ez a felelősségvállalás. Vállaljuk a felelősséget Önnön döntéseinkért. S ez a médiában dolgozó személyek kötelessége is (lenne). A fogyasztónak, az olvasónak, a közönségnek pedig szintén az a felelőssége, s kérdése Önmagához, hogy melyik oldalra áll? Kit támogat? Mit táplál? Mire adja a pénzét (energiáját)? Panaszkodnak, hogy sok a szemét. Nem kell termelni. Panaszkodnak, hogy "pimasz" a bulvár. Nem kell megvenni és elolvasni. 

 

               

damai-erteket-a-mediaba.jpg

 

 

A bulvármédia eszközei

Érzelmi befolyásolás 

"A bulvármédia minden témát kihasznál, amelyet az annak megfelelő érzelmi töltéssel az olvasó elé tárhat. Ez a hajlam a legegyszerűbb híranyagoknál is tetten érhető. A szerencsétlenségeket, emberi tragédiákat, bűncselekményeket, baleseteket, természeti katasztrófákat kísérő, kevéssé jelentős érzelmi hatáskeltő eszközöket szándékosnak tüntetik fel, ezzel együtt olyan, kezdetleges ösztönökre építenek, amelyek többé kevésbé mindannyiunkban megtalálhatók." Forrás Wikipédia

 

Többé kevésbé.......... 

 

 

méda heart

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.