Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.01.07

RAB PÁLMA: MÉDA ÉS A DAMAI MAGAZIN

 

A legmélyebb értelem a csendben rejtőzik.”

 

 

 

Rab Pálma: Méda és a Damai Magazin

 

 

Méda 2009-ben hozta létre a Damai Magazint, az Interneten. Az indonéz szó jelentése békés, békésen élő. Az egyre népszerűbb, több mint 130 ezer látogatóval rendelkező oldalon nyugalmas, elgondolkodtató írásokat olvashatunk.   

 

 

 

 

 • Az oldalon minden gondolat után ott a Méda „aláírás”. Honnan jött ez a név? Úgy vélem, nem ez az eredeti neved. Miért ezt használod és mióta?

 

 

Valóban nem. Az eredeti nevem Rápolti Brigitta, amit Édesapámtól kaptam. Ő találta ki, Ő írta le először. Bár azt mondják, hogy a nevünket is mi magunk választjuk, születésünk előtt. Pontosan azt, amely jól tükrözi az életfeladatunkat. A Rápolti a tanács szóból ered, a Brigitta pedig: magasztost, erőst és erényest jelent. 19 éves voltam, amikor meghallottam a léleknevem, belső sugallatként. A Méda: a médiumból, médiából jön, ami egyfajta közvetítő, csatorna. A Damai pedig békét, nyugalmat jelöl. Úgy érzem, sőt nem csak érzem, tudom, hogy nekem itt és most, ebben a testben, ez a dolgom. Békét közvetíteni, nyugalmat adni. Egyébként mindenkinek van lélekneve. A csendben hallhatjuk meg. Ha figyelünk a belső ÖN-magunkra.      

 

 

 

 

 

 

 

meda-semmi-sincs-kivul.jpg

 

 

 

 

 

 

 • Mikor hoztad létre a magazint? Honnan jött az ötlet? Korábban televíziós voltál.

 

 

Igen. Gyermekkorom óta tévéztem, vidéki és fővárosi stúdiókban. Szép évek voltak. De sajnos olyan irányba "ment el" a média – ha szabad így mondanom – ahol nem az igaz értékek fontosak. Én pedig nem tudok beállni a sorba. Nem tudok - bocsánat!-  "szemetet" gyártani. Nem is szeretnék soha! Úgy gondolom, hogy ez a fajta művészeti ág, tevékenység: szolgálat. Misszió. Mi mindig azért dolgozunk, hogy jót adjunk a Nézőknek, az Olvasóknak. Ők a fontosak, nem a "büdzsé". S nem hiszem, hogy nekik ostobaságra, erőszakra, bulvárra van szükségük. Érző lények vagyunk mindannyian. Fontos, hogy ne mérgezzük az Embereket a médián keresztül. Nagyon káros az egészségre. Úgy, ahogyan bármely más fizikai táplálék. Cél, hogy szellemileg is tiszta, értékes, emészthető, szép gondolatokkal tápláljunk mindenkit. Ezért hoztam létre a Damai Magazint. 

 

 

 

 

 

 • Sok követője van, mennyire népszerű az oldal? Szoktál kapni visszajelzéseket, miben jó, esetleg miben kellene változtatni rajta? Mivel lehetne kiegészíteni?

 

 

Igen, ma már sok követője van. De ez rengeteg munkával jár. Napi szinten foglalkozom vele. Ez az Életem. :) Ezért vagyok!  Szeretem. A közösségi oldalaknak köszönhetően, sok Emberhez elérnek az írások. Olykor meg is döbbenek, milyen sokan szeretik. Nem is gondoltam volna. Fantasztikus érzés, amikor "köszönöm"-öt és szíveket írnak és osztanak meg egy-egy cikk mellé. A „Nem nélkül(i) igen” című írást már több mint kétezer Ember tisztelte meg a „Tetszik”- gombbal. Ez a kedvencük. Elindult valami. Hogy min kellene változtatni? Nagyobb tárhelyet kellene vásárolnom, mert betöltöttem az oldalt, olyan sok gondolat jár a fejemben. Kicsit modernebbé kellene tennem, videókkal, több fotóval, zenével.  

 

 

 

 

 

 

meda-koszond-meg.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 • Gondolkodtál már azon, hogy "papíron" is meg kellene jelentetni a magazint?

 

Igen. Az eredeti terv, 2008-ban, ez volt. De nagyon sok pénzbe került volna a nyomda és a terjesztés. Bár úgy voltam vele, hogy majd bicóval kihordom az újságokat a városban. De nyilván nem lehet olyan sok Emberhez eljuttatni, mint az Interneten. Apropó. Én az Internetet csodás eszköznek tartom. Ha jó dolgokra használjuk. S miért ne lehetne? Ez a cél. A magazint is sokan elérhetik így. Még Afrikában is olvassák, állítólag. :) Múltkor néztem a statisztikát...…

 

 

 

 

 

 

 

 • Milyen gyakran szoktál írni, honnan kapsz inspirációt?

 

Hú, ez most jó kérdés. Minden áldott nap. Néhány éve másról sem szól az Életem, csak erről. Írok és tanulok. Több mint kétezer oldal kéziratom van, amit jó lenne könyv formájában viszontlátni. De ez nagyon nagy munka – egyelőre. Inspirációt pedig mindenről, mindenkiből kapok. Bármiről tudok írni. Úgy érzem. Sok dolog megihlet. Van, hogy éjjel jönnek a gondolatok, vagy a boltban, vagy séta közben…olyankor nehéz kivitelezni, hogy gyorsan leírjam azokat valahová. Régen a telefonomba írtam, jegyzetként, nehogy elfelejtsem, mire hazaérek. :) Ma már nem felejtem el. Van, hogy pár nap múlva újra előkerül a fejemben. S addig ismétlődik, amíg le nem írom. Ezzel jelezve: „Hé, itt vagyok! Engem még nem jegyeztél le!” smiley Érdekes ez az egész. Az Önvalóm diktál. 

 

 

 

 

 

 

 

meda-csend-beszel.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 • Milyen értékek fontosak számodra? Hogyan látod a mai világot, a körülötted élő embereket? Mit tanácsolnál nekik, ha szükséges, miben változzanak/változtassanak?

 

Hűha…..most beletrafáltálAzt látom, hogy mindenki fáradt. Csüggedt. S olyan mulandó dolgokat hajtunk, amelyekre valójában nincs szükség. Vagy nem lenne feltétlenül. Örök értékkel, szellemi kincsekkel, érzésekkel, tapasztalatokkal érdemes Önmagunkat és másokat is gazdagítani. Ezek fontosak. Az őszinteség. A Hit. Hogy ne menjünk el egymás mellett. Legyünk kíváncsiak, nyitottak Önmagunk és egymás felé. Remélem, sok minden változik. Sokat dolgozunk, teszünk ezért. Most van itt az idő, hogy "kinyissuk a szánkat", és cselekedjünk. Hogy előre vigyük az ügyet – úgymond. Szebbé, jobbá varázsoljuk mindannyiunk Életét. Hiszek benne, hogy sikerül. Nagyon hiszek. 

 

 

 

 

 

 

 

 • Mivel töltöd a szabadidődet? Van rendszeres hobbid? Úgy értem, az íráson kívül? Mivel foglalkozol, ha nem írsz?  

 

 

 

Alszom. :) Ezt ki kell pihenni. Egyébként pedig a Barátaimmal vagyok. Csodálatos Emberek! Vagy kint, a természetben fotózom. Ez tölt fel. És a zene. A zene nagyon fontos szerepet játszik az Életemben. Pozitív rezgés. Felemel. Zenére írok, gondolkodom. Szinte minden alkotásom zenére születik. A fotóim, a filmjeim is. Imádom a jazz-zongora, a bőgő és a trombita hangját. 17 éves korom óta hallgatok jazz-t. Tanultam zongorázni, de nem volt hozzá türelmem. Abbahagytam. Terveim között szerepel, hogy megtanuljak normálisan játszani. :) Jazz-zongorista szerettem volna lenni....Amúgy pedig nagyon szeretek egyedül lenni. Soha nem vagyok magányos. 

 

 

 

 

 

meda-szeretet-elfogadni.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Fotózol is? Mi érdekel még? Mi szerettél volna lenni gyermekkorodban, milyen vágyaid voltak? 

 

Filmrendező. Egyértelműen. Már gyermekkoromban tudtam. Korábban, egészen kicsiként, a plüss állatkáimat rendezgettem otthon, a szobámban. Később színdarabokat írtam, betanítottam az osztálytársaimnak, majd előadtuk. Rendezői vérem van… 13 évesen kezdtem el tanulni a filmezést, a televíziózást. Húsz évet rendezgettem, szerkesztettem, vágtam, „gyártást vezettem”, riportokat készítettem, írtam, szóval mindent. Zsigerből jön. Így érzem jól magam. Ebben a közegben. Régen mindig azt mondtuk a kollégákkal, hogy az igazi Otthonunk a stúdió, a második a lakás. Szinte csak aludni jártam haza. Vagy azt sem. Ez a szakma, ami számomra elhívatás, teljes Embert kíván, s nagyfokú türelmet, figyelmet, fegyelmet. Nekünk a munka kikapcsolódás. Mi úgy jártunk több száz koncertre, színházi előadásokra, kiállításokra forgatni, hogy nem éreztük, hogy ez munka. Tatabányán nagyon szerettem dolgozni. A Belső Tükör című kulturális magazint készítettük, Török Zsuzsáékkal; akkor nagyon pörgött ott a kulturális élet.      

 

 

 

 

 

 

 

meda-rendezo-egyetemes-rend.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Mivel érzed még magad azonosnak, hasonlónak? Akkor a filmmel biztosan…

 

Na, igen. A film. És a kamera! Mivel még? Sok mindennel. De leginkább nyugalommal, a békével. Nem szeretem a vitákat, a káoszt, a rendetlenséget, a zűrt. Semmilyen értelemben. Én egy nyugodt, kiegyensúlyozott családi Életet szeretnék élni. Tudod, olyan normálisat. :) De ehhez két Ember kell. Hogy a másik is így gondolja. Egyébként pedig minden olyan dolgot szeretek, ami tiszta, makulátlan, szelíd. Én például szinte csak vizet iszom. Nem szeretem a cukros "löttyöket". A tiszta víznek íze van. A csendnek pedig hangja. A legmélyebb értelem a csendben rejtőzik. A hűség is fontos számomra. A mindenhez való hűség. Én gyermekkorom óta írok. 14 évesen jelent meg az első cikkem. A szakmámhoz is hűséges vagyok. A szakmám az Életem. S ami a legfontosabb, az őszinteség. Mindenkitől ezt kérem. Tárgyak helyett. A hazugságot ki nem állom. Aki hazudik, „megcsúnyul” a szememben. Az őszinteség igazi Kincs. Sok időt lehet vele megspórolni. Erről is írok…....és a mértéktartásról, az Önmagunkba vetett Hitről, a Szeretetről - mint teremtő erőről, az összefogásról, a nyitottságról, természetes gyógymódokról, a lélekrokonok fontosságáról…....         

 

 

 

 

 

 • Többször olvashattunk írásaidban az ikerlelkekről, rokonlelkekről. Biztos sokakat érdekel a téma, mesélnél erről bővebben? Állítólag mindenkinek van ikerlelke, te esetleg megtaláltad már a sajátodat? Hogyan ismerhető fel, hogy Ő az?

 

 

Felismerhető, persze. Ezt is rögtön tudja, érzi az Ember. Ott, belül. Csak aztán jönnek-mennek az évek, rohanunk, s magunknak sem valljuk be. Vagy, ha igen, mások megpróbálnak letéríteni az útról, s azt mondják: „bolond vagy!” Na, ezt nem szabad hagyniMert amit a Szív érez, igaz. Ehhez tudatosság kell. Szeretet. Odafigyelés. Belső hang. Onnan lehet felismerni az ikerlelked, hogy ugyanolyan, mint Te. Nem hasonló, pont olyan. A mozdulatai, a cselekedetei, a hite, az álma, a vágya, az öltözködése, minden. Csak Ő a másik nemű párod. Ő az igazi. Ez a legszebb felismerés, érzés, VANSÁG, Csoda az Életben. Azt nem tudom, hogy mindenkinek van-e, de gondolom, hogy igen.

 

Nekem van. Ez már biztos. S egyre többen találják meg a másik felüket, amit én inkább egésznek hívokFontos feladatuk van az ikerlelkeknek. Tulajdonképpen Ők egyek, csak két testben, két különálló formában élnek, de egy ügyért küzdenek. Az enyém fantasztikus Ember. Csodálatos.   smiley 

 

 

 

 

 

 

 

meda-lelek-emlekszik.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Mik a távolabbi céljaid? Kívánsz valamit az Olvasóknak?

 

Célom, hogy jót adjak az Embereknek. Mindig jót. Igazat. S hogy jobban figyeljek a körülöttem élőkre. Még több szeretettel és idővel ajándékozzam meg Őket. Na és persze, türelemmel. Az is fontos, hogy mindig Önmagunknál legyünk jobb Emberek. Soha ne másoknál. Fontos önmagam csiszolgatása, fejlesztése, az önuralom és az alázat gyakorlása. Sokat meditálok, gondolkodom. Csendben vagyok. Ez jó, mert tisztít, és enged befelé figyelni. 11 év után, október végén, elértem az Önvalómat. Csodás érzésKívánom, hogy mindenki találja meg az igazi Énjét, mert az ad igazi Szabadságot! smiley Az írásaimmal, tanácsaimmal ezt is segítem.  

 

 

 

 

 

 

meda-szeretetszolgalat-hivatas.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

2015. november 10. 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.